Bijles vergelijken

Het maken van een goede keuze voor bijles kan zeer uitdagend zijn. Hoe kun je het grote aanbod het beste vergelijken? Waar voldoet een goede bijles aan? Is een duurdere bijles beter?

Online bijles bij ExTra

Online bijles

Het maken van een goede keuze voor bijles kan zeer uitdagend zijn. Om hierbij te helpen zetten wij hieronder uiteen waar volgens ons een goede bijles aan moet voldoen. Deze lijst met vier punten hebben wij samengesteld aan de hand van onze ruime ervaring (12+ jaar) in het aanbieden van verschillende vormen van onderwijsondersteuning.

1. Een goede bijlesdocent

Dit eerste punt spreekt redelijk voor zich. Echter is de betekenis van een ‘goede’ bijlesdocent voor iedereen anders. Daarnaast kan het per situatie verschillen welk type bijlesdocent het beste past.

Over het algemeen zijn er bij bijles drie keuzes voor het type bijlesdocent:

  • Een medescholier
  • Een gecertificeerd docent
  • Een student

De keuze hierbij heeft direct effect op het tarief met uiteraard een oplopend tarief gekoppeld aan de oplopende ervaring.

Als we het in enkele zinnen proberen te vergelijken komt dat neer op het volgende:

De medescholier

Een scholier zal vaak goed op de hoogte zijn van wat er speelt en heeft waarschijnlijk zeer recent dezelfde of gelijkende onderwerpen behandeld. Daarnaast is dit de goedkoopste optie met een gemiddelde van 15 tot 20 euro per uur [Bron: Business Insider]. Een nadeel van dit type bijlesdocent kan zijn dat vooraf niet bekend is of de medescholier de juiste kwaliteiten bezit om de stof over te brengen. Daarnaast blijft het vaak bij vakinhoudelijke begeleiding. Een ander nadeel is dat deze leerling vaak dezelfde toetsmomenten heeft en dus weinig tijd voor begeleiding op het moment dat dat het hardst nodig is.

De gecertificeerde docent

Een gecertificeerd docent heeft vaak juist veel ervaring in, en passie voor, het onderwijs. De docent zal gemakkelijk kunnen schakelen tussen onderwerpen zonder voorbereiding en herkent snel het type leerling dat er tegenover hem/haar zit. Een belangrijk nadeel kan zijn dat de docent vaker verder van de leerling afstaat. Daardoor kan de leerling zich, net als bij eigen docenten of ouders, onbegrepen voelen. Daarnaast heeft de docent vaak een (fulltime) functie waardoor het lastig kan zijn te schuiven in tijden. Als laatste is er natuurlijk het tarief, dat met gemiddeld 30 tot 45 euro per uur [Bron: Business Insider] de duurste optie van de drie is.

De student

Het derde type bijlesdocent is de student. Deze bevindt zich tussen de twee bovengenoemde in. De student is over het algemeen in staat zich te verplaatsen in de leerling. Dit aangezien hij/zij enkele jaren daarvoor dezelfde of gelijkende stof heeft behandeld. Toch is de student uiteraard wel een stukje volwassener dan de medescholier en heeft hij/zij bewust de keuze gemaakt verder te studeren in een bepaald vakgebied. Ook merken wij dat de student goed in staat is om de leerling te begeleiden bij studievaardigheden, zeker als er meer zelfstandigheid van de leerling vereist wordt en de werkdruk toeneemt. Qua kosten zit de student ook tussen beide andere type bijlesdocenten in, met gemiddeld 20 tot 35 euro per uur.

Bij ExTra zetten wij studenten in die wij daarnaast ook inzetten voor het geven van trainingen voor middelbare scholieren. Zo kunnen wij er zorg voor dragen dat de student ervaring heeft met verschillende type leerlingen. Dit zou volgens ons gelijk ook moeten helpen bij de volgende vereiste voor een goede bijles.

2. Een goede klik

Hoewel bijles uiteindelijk gaat om de inhoud, is een goede klik tussen leerling en bijlesdocent wellicht net zo belangrijk. Een goede klik zorgt onder andere voor meer vertrouwen, waardoor de leerling sneller zal toegeven iets moeilijk te vinden. Daarnaast zorgt een goede klik voor meer plezier, voor beide partijen. De leerling zal hierdoor met minder tegenzin leren. De bijlesdocent zal hierdoor eerder bereid zijn wat extra voorbereiding/nazorg te leveren.

Of er een goede klik is, is voorafgaand lastig in te schatten. Met deze reden zouden wij dan ook aanraden geen pakket af te nemen.

Sommige aanbieders willen klanten lokken door het aanbieden van een gratis proefles onder deze noemer. Wij raden aan hier voorzichtig mee om te gaan. Hoewel deze eerste indruk belangrijk is, gaat bijles om een samenwerking op de langere termijn.

Bij ExTra kun je dan ook zonder kosten wisselen als de klik er toch minder goed is dan vooraf gedacht.

3. Een persoonlijke aanpak

Dit klinkt wellicht als een open deur, omdat dit juist de reden is dat er interesse is in bijles en niet gekozen is voor huiswerkbegeleiding of een bijspijkercursus. Toch is dit niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Vooral bij de grotere bijlesinstituten staat de massa centraal. De bijlesdocenten worden van plek naar plek gestuurd met een vast pakket. Zonder verdere ondersteuning voor de bijlesdocent.

Logischerwijs zal hierdoor de focus komen te liggen op het helpen met huiswerk. Terwijl juist de algemene begeleiding als heel waardevol wordt ervaren. Denk hierbij aan plannen, het opbouwen van vertrouwen en het aanpakken van het onderliggende probleem.

Uiteraard is ook dit voorafgaand lastig in te schatten en zijn er ook uitzonderingen bij de grotere bijlesinstituten. Ons advies zou zijn om ervaringen van anderen te controleren. Daarbij kan het ook handig zijn om ervaringen van bijlesdocenten op te zoeken, bijvoorbeeld op indeed.

4. Een goede prijs

De gemiddelde kosten zijn reeds uiteengezet bij het benoemen van de verschillende type bijlesdocenten. Wij begrijpen dat dit een doorslaggevend punt kan zijn in de uiteindelijke beslissing bij het bijles vergelijken. Het gaat immers om flinke bedragen die niet voor iedereen zomaar te betalen zijn. Er zijn hier een aantal punten om rekening mee te houden.

Bijlessen vergelijken

Om tot de juiste prijs te komen is het uiteraard goed om verschillende bijlessen te vergelijken. Soms kan een lokkertje nog zo aantrekkelijk klinken. Wees je wel bewust van mogelijke addertjes onder het gras.

Trucjes die wij voorbij zien komen zijn onder andere:

  • (Hoge) Inschrijfkosten
  • Een les van een niet volledig klokuur (vaak 45/50 minuten)
  • Vaste pakketten met een aantal bijlessen
  • Doorlopende kosten in vakanties
  • Zonder overleg neerzetten van een middelbare scholier

Duurder is niet altijd beter

Net zoals zoveel dingen in het leven is het ook bij bijlessen zo dat duurder niet altijd beter maakt. Waarschijnlijk is onderwijs(ondersteuning) zelfs bij uitstek de plek waar dit niet geldt! De motivatie van een goede docent ligt namelijk vaak niet bij de goede beloning in geld, maar de waardering/beloning uit het bijbrengen van kennis.

Subsidiemogelijkheden

Wij merken dat ouders vaak onvoldoende op de hoogte zijn van de subsidiemogelijkheden rondom onderwijsondersteuning. Zo is er in de meeste gemeenten een potje beschikbaar waarmee ouders met een laag inkomen bijles kunnen afnemen bij een particuliere partij. Daarnaast zijn er op dit moment budgetten beschikbaar gesteld voor scholen om de door Corona ontstane achterstanden in te halen.

Vanuit ExTra denken wij graag met u mee. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op

Samengevat:

Volgens ons zijn er 4 zaken van belang bij het kiezen van een goede bijles:

  1. Het type bijlesdocent
  2. Een goede klik
  3. Persoonlijke aanpak
  4. Een goede prijs

Punten 1 en 4 zijn als volgt samen te vatten:

Type bijlesdocent Prijsrange Voordelen Nadelen
Medescholier 15 tot 20 euro per uur
  • Goedkoopste optie
  • Stof zelf recent behandeld
  • Jong, waardoor lastiger om zich te profileren als begeleider
  • Overlap in drukke schoolperiodes
Student 20 tot 35 euro per uur
  • Stof recent behandeld en op beheerst dit op examenniveau
  • Kan begeleiden in studievaardigheden
  • Laagdrempelig en bereikbaar, maar voldoende afstand om een gezonde begeleider-leerling relatie op te bouwen
  • Minder ervaring dan een docent
  • Is wellicht bekend met andere schoolmethoden
Gecertificeerd docent 30 tot 45 euro per uur
  • Ervaren
  • Snel schakelen tussen verschillende onderwerpen
  • Duurste optie
  • Relatief grote ‘afstand’ tot de leerling
  • Minder flexibel in tijden

Punt 2 en 3: Een goede klik en een persoonlijke aanpak

Het is belangrijk dat er een goede klik is tussen de leerling en de bijlesdocent. Dit vergemakkelijkt het begeleidingsproces en zorgt ervoor dat de leerling zich op zijn of haar gemak voelt. Dit is belangrijk, omdat het de effectiviteit van het leren versterkt. Wij raden dan ook aan voor een bijlesaanbieder te kiezen die toelaat tussen bijlesdocenten te wisselen indien dat gewenst is. Als er sprake is van een goede klik, wordt een persoonlijke aanpak vanzelfsprekender. Toch kan gesignaleerd worden dat een leerling meer baat heeft bij een andere vorm van begeleiding. Het is dan ook belangrijk te kunnen wisselen naar begeleiding die beter aansluit, zoals een vaktraining of effectief leren cursus. Wij raden daarom af te kiezen voor een bijlespakket, omdat dit het wisselen naar een ander type begeleiding bemoeilijkt.

 

Bijles vergelijken met Huiswerkbegeleiding / Studiebegeleiding

Toevoegend aan de vereisten van een goede bijles is het van belang om te weten bijles überhaupt wel de beste keuze is. Een belangrijk alternatief om over na te denken is huiswerkbegeleiding, ook wel studiebegeleiding genoemd. Hierbij ligt namelijk meer focus op het plannen en leren-leren. Doordat dit vrijwel altijd in groepsverband wordt georganiseerd liggen de kosten (per uur) een stuk lager. Echter ontbreekt hierbij in principe de vakinhoudelijk begeleiding.

Bijles bij ExTra

Wij willen graag een goede kwaliteit bieden en toch toegankelijk blijven voor alle leerlingen. Daarnaast staat transparantie bij ons hoog in het vaandel. Met die redenen zit je bij ons niet vast aan een vast pakket van bijlessen en wordt geen opzegtermijn gehanteerd. De kosten zijn 20 euro per uur, ongeacht het niveau, leerjaar, vak of aantal bijlessen.

*Wij geven bijlessen in onder andere: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nieuw-Vennep, Hoofddorp, Hillegom, Lisse, Haarlem & Heemstede. Online bijlessen zijn flexibel en niet aan locatie gebonden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!