Verschillen Bijles Huiswerkbegeleiding en SB

Wat zijn de verschillen tussen Bijles, Huiswerkbegeleiding en Studiebegeleiding?

Huiswerkbegeleiding, Studiebegeleiding en Bijles zijn drie verschillende zaken. Wij merken dat dit echter vaak onvoldoende duidelijk is voor veel betrokkenen. Om te helpen bij het maken van dit onderscheid hebben wij hieronder de verschillen tussen Bijles, Huiswerkbegeleiding en Studiebegeleiding uiteengezet.

Bijles

Bijles is bedoeld om kennis bij te spijkeren of achterstanden weg te werken bij één of meer vakken. Bij bijles zit de begeleider met één of enkele leerlingen om vakinhoudelijke kennis bij te brengen. Ten opzichte van de overige twee vormen van onderwijsondersteuning is bijles het meest geschikt om online plaats te vinden. Toch hebben veel ouders, leerlingen en scholen nog altijd de voorkeur voor het fysiek laten plaatsvinden van de bijles.

Om te helpen bij het kiezen van de juiste bijlesvorm en/of aanbieder hebben de volgende pagina opgesteld: ‘Bijles vergelijken’

Tarieven waarbij hieraan gedacht kan worden liggen gemiddeld tussen de 20 en 50 euro per uur. Afhankelijk van de ervaring van de begeleider, de groepsgrootte en aanbieder.

Zit uw kind in de eindexamenklas, dan kunt u ook examentraining overwegen, zodat uw kind specifiek wordt voorbereid op het Centraal Schriftelijk Examen.

Huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding (kort; HWB), ook wel eens huiswerkondersteuning (kort: HWO) genoemd, kan worden gezien als de ‘light’ versie van Studiebegeleiding. In veel gevallen is dit een klas waar huiswerk gemaakt kan worden. Onder het toeziend oog van begeleider.

De focus ligt hierbij dus op het huiswerk, en niet persé op de studievaardigheden. Met deze reden zal dit ook vaak goedkoper zijn dan de overige vormen van onderwijsondersteuning. 

Belangrijk om hierbij te letten op een aantal zaken, afhankelijk van de eigen wensen en behoeften:

  • Locatie

Vaak wordt HWB of HWO op school aangeboden. Het komt ook regelmatig voor dat het in een bibliotheek of andere centrale locatie wordt georganiseerd. Let er hierbij goed op dat afstand een drempel kan vormen. 

  • Groepsgrootte

De groepsgrootte kan flink verschillen per aanbieder. Over het algemeen is dit wel de vorm van onderwijsondersteuning met de grootste groepen. Denk hierbij aan 10-20 leerlingen in één klaslokaal. Let op dat de verhouding begeleider – aantal leerlingen goed is.

  • Type begeleider

Ook dit verschilt per aanbieder en heeft uiteraard weer effect op de prijs. De belangrijkste verschillen zitten in de leeftijd/ervaring, waar drie types kunnen worden onderscheiden; medeleerling, student of volwassene. 

  • Prijs en abonnement

Huiswerkbegeleiding / huiswerkondersteuning wordt vrijwel uitsluitend in abonnementsvorm aangeboden. Dit verlaagt uiteraard de drempel om de klas te bezoeken maar kan wel flink in de kosten lopen. Let hierbij op voorwaarden als: doorlopen/stoppen in de vakanties, opzegtermijn en lengte van het contract.

De prijs verschilt ook flink per aanbieder en hangt onder andere van bovenstaande punten af, toch zouden wij adviseren niet meer dan 10 euro per leerling per uur te betalen.

Studiebegeleiding

Studiebegeleiding (kort SB) draait, naast dat het een plek is om rustig huiswerk te maken, vooral om leren-leren. De leerling krijgt studievaardigheden bijgebracht en leert plannen. De begeleiders zijn als het goed is in staat de verschillende leerstijlen te herkennen en daarop te handelen. 

Over het algemeen hebben ouders bij deze vorm vaker inzicht in het handelen en de prestaties van de leerling. Dit aangezien de begeleiding iets intensiever is en de hulp van de ouders soms nodig is om tot een doorbraak te komen in de prestaties op school. 

  • Locatie

Steeds vaker wordt SB op school aangeboden, toch is dit zeker nog niet op alle scholen het geval. Met deze reden zijn er een redelijk groot aantal aanbieders, op uiteenlopende locaties; van zolderkamers tot grote centrale ruimtes. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer aanbieders die online Studiebegeleiding aanbieden. 

  • Groepsgrootte

De groepsgrootte kan flink verschillen per aanbieder. Over het algemeen zijn de groepen iets kleiner dan bij HWO / HWB maar wel een stuk groter dan bijlessen. Denk hierbij aan 6-16 leerlingen in één klaslokaal. Let op dat de verhouding begeleider – aantal leerlingen goed is zodat alle leerlingen voldoende tijd krijgen om begeleid te worden in plannen of overige studievaardigheden.

  • Type begeleider

Ook dit verschilt per aanbieder en heeft uiteraard weer effect op de prijs. De belangrijkste verschillen zitten in de leeftijd/ervaring, waar drie types kunnen worden onderscheiden; medeleerling, student of volwassene. 

  • Voortgangsupdates

Zoals hierboven benoemd kan de betrokkenheid van ouders een doorslaggevende rol spelen in het verbeteren van de studieresultaten. Hoewel onze ervaring leert dat druk van meerdere kanten negatieve effecten kunnen hebben op de (school)prestaties zien we ook dat positief betrokken ouders zeer belangrijk zijn voor het behalen van goede resultaten. Hoeveel, en op welke manier, de ouders/school wordt betrokken bij de voortgang verschilt per aanbieder. Belangrijks is het maken van goede afspraken hierover aangezien de wensen per kind, ouder en situatie kunnen verschillen.

  • Prijs en abonnementsvorm

Studiebegeleiding wordt vrijwel uitsluitend in abonnementsvorm aangeboden. Dit verlaagt uiteraard de drempel om de klas te bezoeken maar kan wel flink in de kosten lopen. Let hierbij op voorwaarden als: doorlopen/stoppen in de vakanties, opzegtermijn en lengte van het contract.

De prijs verschilt ook flink per aanbieder en hangt onder andere van bovenstaande punten af, toch zouden wij adviseren niet meer dan 15 euro per leerling per uur te betalen.

Samengevat

Zoals hierboven te lezen zijn deze drie vormen van onderwijondersteuning vrij uiteenlopend en hangt het van de wensen en behoeften van school,ouders maar vooral leerling af wat het beste past. 

Op zoek naar intensieve vakinhoudelijke begeleiding? Kies dan voor Bijles

Op zoek naar een plek om rustig huiswerk te kunnen maken? Kies dan voor Huiswerkbegeleiding

Op zoek naar een plek waar huiswerk gemaakt kan worden maar waar ook gewerkt wordt aan de studievaardigheden? Kies dan voor Studiebegeleiding

Wij denken graag vrijblijvend met u mee

Bezoek onze contactpagina